Heikki tivolissa maailmanpyörässä

Uudet tshalnalaiset ystävämme

Kymmenkunta Oulun osaston jäsentä hyppäsi heinäkuussa tilausbussin kyytiin ja matkusti Petroskoihin. Joukkiomme majoittui kolmeksi yöksi uudenkarheaan Ilma-minihotelliin. Säät suosivat meitä, joten saatoimme tunnelmoida tivolissa, kahviloissa, kauppakeskuksissa ja ennen kaikkea Äänisen suistossa.

Reissun varsinainen tarkoitus oli päiväretki Tshalnaan, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Petroskoista. Tshalnassa meitä odotti ryhmä paikallisen Tuomi-kuoron jäseniä, joihin saimme tutustua heidän omassa etnokulttuuritalossaan. Kuoro lauloi kauniisti karjalan kielellä, esitteli monimuotoista toimintaansa käsityöpajoineen ja – kuinkas muuten – ruokki ja juotti meidät kylläisiksi. Virvokkeiden ja suolapalojen välissä pääsimme tutustumaan myös paikalliseen evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Kun kurnivat vatsamme oli täytetty, annoimme kuorolaisille maistiaisia osastomme kulttuuritoiminnasta: En Ala -äijäbaletti esitti oman joutsentanssinsa ja opetti porukalle baletin alkeita. Lisäksi Kopeekka-teatteri esitti hölmöläistarinat Suolan kylvö ja Peiton jatkaminen.

Suosio oli suurta molemmin puolin ja hyvästelimme hilpeissä tunnelmissa. Orastavan ystävyyden kunniaksi sovimme yhteisistä pikkujouluista Tshalnassa. Me veisimme Oulun-tuliaisina Tshalnaan Tiernapoika-esityksen ja Tuomi-kuoro valistaisi ja viihdyttäisi meitä omilla perinteillään. (Pikkujouluretki ajoittui joulukuun 12. – 14. päivälle, mutta esiinnyimme Petroskoissa. Osa pikkujouluretkueesta kävi Tshalnassakin joulujuhlassa.)

Heidi Svala